Wśród szeregu działań profilaktycznych uczniowie naszej szkoły dużą wagę przywiązują do spożywania zdrowego drugiego śniadania. W tym tygodniu uczennice klasy V wyszły z inicjatywą przygotowania drugiego śniadania dla uczniów klas I – VIII. Do zadania podeszły bardzo profesjonalnie wręcz perfekcyjnie. I tak na jednej przerwie śniadaniowej wszyscy mogliśmy rozkoszować się wspaniałym smakiem zdrowych wiosennych kanapek.
Dlaczego zdrowe drugie śniadanie?
- daje nam energię na najbliższe kilka godzin – z tego też względu było odpowiednio skomponowane;
- wpływa na funkcje poznawcze m.in. dobry nastrój i zadowolenie, koncentracje, kreatywność i zdolności werbalne;
- zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń metabolicznych, w tym występowania otyłości;
- poprawia gęstość żywieniową diety, a tym samym częstsze otwieranie okienka żywieniowego;
- kanapki zachęcają uczniów do kosztowania nowalijek po długiej przerwie zimowej;
- a tak ogólnie rzecz ujmując zdrowe drugie śniadanie może być Twoim dobrym rozwiązaniem.
Dziękujemy uczennicom klas V za wspaniałą ucztę śniadaniową. Jesteście wspaniałe i kreatywne. Wszyscy doceniamy Wasze zaangażowanie.